20 éve saját erőből kerestünk „testvéreket”- most az Európai Unió is támogat

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata 2014-ben uniós támogatásból ünnepelheti jubileumi testvérvárosi évfordulóját két régi és egy új „testvér” bevonásával.

Az Európai Parlament és a Tanács 1904/2006/EK határozatával hozta létre a 2007-20013-as időszakra vonatkozóan az „Európa a polgárokért”című programot, melynek célja az aktív európai polgárság támogatása. A határozat végrehajtása érdekében az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé „Aktív polgárokat Európának – Testvérvárosok polgárainak találkozói 2013” címmel a testvérvárosi kapcsolatok előmozdítását célzó tevékenységek támogatása, polgárok találkozóinak megszervezése érdekében.

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata partnerségben a német Altomünster Önkormányzatával, az erdélyi Aghiresu (Egeres) Önkormányzatával és a szlovákiai Jasov (Jászó) Önkormányzatával pályázatot nyújtott be a felhívásra testvértelepülési kapcsolatok ápolásának és továbbfejlesztésének céljára „Jubileumi testvérvárosi évfordulók ünneplése a család és a munka összehangolásának európai éve szellemében” mottóval. A tervezett projekt megvalósítását a Bizottság 13.000 €-val támogatta.

A pályázatban vállaltaknak megfelelően Nagyvenyim Nagyközség testvérvárosi találkozót szervez Altomünster, Aghiresu és Jasov meghívásával. Ennek keretében először 2014. május 1-től 4-ig a nagyvenyimi kulturális delegáció tagjai látogattak el Altomünsterbe, majd a projekt következő ütemében a négy település polgárait látják vendégül Nagyvenyimen 2014. július 31. és augusztus 3. között.

A nagyvenyimi találkozó célja a közös történelem és kultúra bemutatása, az európai identitás kialakítása és az európai öntudat erősítése. Legfontosabb témái az Európai Integráció, a 2014-es Európa Parlamenti választások és 2014: a család és a munka összehangolásának európai éve – ezeket kerekasztal beszélgetések, előadások és személyes beszélgetések során vitatják meg a résztvevők. A rendezvény programjai a településen lakók számára is nyitottak.

Jászónak jelenleg nincs partnertelepülése . Nagyvenyim vállalta magára a feladatot, hogy a találkozó során átadja a jászói képviselők számára a 20 év során megszerzett tapasztalatait, bemutatja a testvértelepülések delegáltjait egymásnak, lehetővé téve számukra új kapcsolatok kialakítását.
A találkozó kiemelt jelentőségű eseménye Altomünster és Nagyvenyim kapcsolatának 20. évfordulója, amit az augusztus 2-i kihelyezett ünnepi képviselő-testületi ülésen ünnepelnek a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében. A két évtized közös emlékeit kiállítás keretében mutatják be. Itt tekinthetik meg az érdeklődők az Egeresi kapcsolat emléktárgyait és velük egy térben kerül majd sor Jászó bemutatkozására is.
A pályázati támogatás a négy napos vendéglátás keretein belül lehetőséget biztosít egy kirándulás finanszírozására, így a négy település polgárai együtt utaznak el a Zirci Ciszterci Apátsághoz, ahol megtekintik az egyháztörténeti kiállítást, a romkertet és a templomot, valamint az Arborétumot is.

Az augusztus 2-i falunapon sor kerül a partnertelepülésekről érkező vendégek, az Altomünsteri Fúvószenekar és a Dachau-i Hagyományőrzők, valamint az Egereshez tartozó Inaktelkéről érkező táncosok fellépésére is. Bajor vendégeink a Bajor Sörsátorban látják vendégül az érdeklődőket.

A találkozó részletes programja:

aktiveupolgarok

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata hagyományt kíván teremteni ezzel a projekttel, hiszen a mostani találkozó eseményeit a korábbiakban számos alkalommal megrendezett altomünsteriek illetve egeresiek vendégül látásának programjai alapján terveztük meg. Szándékunk szerint a megszerzett tapasztalatainkkal a kistérségen belül több települést is segíthetünk majd, hogy partnertelepülési kapcsolatok kialakításával gazdagíthassák településük kulturális életét, polgáraikban erősíthessék az nemzeti és az európai összetartozás érzését.