Irány a Pesti Vígadó!

A pandémia idején szinte minden, ami örömet szerezhet a zenét szerető embernek, csak digitális formában volt elérhető. A mi kis kórusunk, a Fonatana Női Kar is kénytelen volt szüneteltetni próbáit. Nem is találkoztunk, csak telefonon és az interneten tartottuk a kapcsolatot. Csak vártunk, vártunk, de 2020-ban járvány elvitte a közös éneklés lehetőségét is.
És jött a csoda, amire vártunk. Végre ismét Énekelhet Az Ország!
Februárban kaptuk a 2021-es felhívást. A meghirdetett program két részből állt, Dvořák: Te Deum, majd a 2020-as Beethoven évre emlékezve a Kismartoni mise.
A lehetőséggel idén hat kórustársunk tudott élni: Csavajdáné Magdi, Hrozikné Kati, Komjátiné Rózsa és Szöllősiné Marianna a szopránt, míg Klamerusz Marusz és Katonáné Zsuzsi az altot erősítette.
A felkészülést nagyon nehezítette, hogy az énekkarok még nem működnek. Az énekesek nem tudtak összejönni, így mindenki egyedül tanulta a darabokat. Az idő is sokkal rövidebb volt, hiszen máskor már november végén kezdődik a darabok tanulása. Az első közös éneklést biztosító felkészítő tábornak Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, szintén rövidített időtartammal. Tehát a szokásosnál is keményebb fába vágták a fejszéjüket a résztvevők.
Az Énekel Az Ország koncert július 10-én, a hagyományoktól eltérően nem a MÜPA-ban, hanem egy klasszikus helyszínen, a Pesti Vígadó disztermében került megrendezésre, a több száz fős Országos Egyesített Kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor vezényletével. A még érvényben levő járványügyi előírások betartásával egy szűk körű, kb. 120 fős közönség soraiban hárman mi is ott tapsoltunk. Az utolsó pillanatban kaptunk engedélyt a személyes részvételre. A többi érdeklődő és azok az énekesek, akik az idén nem tudtak részt venni, a BDZ Youtube-csatornáján élőben láthatták a műsort.
Mivel színpadon közel ötször annyian álltak, mint a nézőtéren, ez a koncert szép példája volt az örömzenélésnek. A sok mosoly, a sok régen látott, kedves ismerős, akik között állunk évek óta, a közös utazás a táborba, a vidám pillanatok, feledtették a közös fáradalmakat. Érdekes volt ezt látni a nézők oldaláról.
A koncert napján reggel utaztak Budapestre a hölgyek. Délelőtt próba, késő délután koncert, majd este, fáradtan az egész napi izgalomtól, munkától, boldogan és kimerülten ültek a kisbuszba, melyet a Palágyi József Művelődésiház biztosított.
Ilyen és ehhez hasonló, csodás élményekhez várunk még társakat ősztől a Fontana Női Karba, 14 éves kortól. Megtalálhatók vagyunk a művelődési házban.

Kedves Közönségünk! Tekintsék meg a koncertet! Énekel az ország 2021. – Egy csodás élményben lesz részük. Kitűnő felvétel, a rendező jól ismeri a műveket, mindig azt látni, amit-akit hallunk.
Jó szórakozást kívánok!

Szilágyi Éva