Falunapi programok III. – Jó ebédhez szól a nóta Somogyi Erikával és Gáti Pállal

Somogyi Erika

A Nemzeti Énekkar alapító tagjaként közel negyven éve vagyok a pályán, és büszkén mondhatom, hogy e pálya egészét ebben az énekkarban, illetve elődje, az Állami Énekkar, valamint az Állami Népi Együttes kórusának soraiban tölthettem. Énekesnek, énekkari művésznek lenni nem csupán munka, de hivatás, szerelem, életforma. A zene betölti mindennapjainkat, és ezáltal azon kevesek közé tartozhatunk, akiknek megadatik, hogy a munkájuk egyben a hobbijuk és legnagyobb szenvedélyük is.
Huszonéves fiatalként 1982-ben nyertem felvételt az énekkarba, ahol Pászti Miklós vezetőkarnagy szárnyai alatt elsajátíthattam a szakma csínját-bínját, de a véletlen és a sors egy meglepő fordulatának eredménye csupán, hogy hosszú évek óta a pályán és a Nemzeti Énekkar tagjaként tevékenykedhetem. A sorson kívül természetesen kiváló énekmeseterem hathatós közbenjárása, valamint fantasztikus szakmai felkészültsége kellett ahhoz, hogy tehetségemet és adottságaimat kiaknázva énekművésszé válhassak. Felvételemet követően már az első évben szólót énekelhettem Moszkvában a Nagy Színházban (Bolsoj), ami talán életem egyik legmeghatározóbb pillanata volt. Ezt később, immár a Nemzeti Énekkar színeiben számos szóló lehetőség követte Weimartól Párizson át Tokióig, olyan fantasztikus karmesterek vezetésével, mint Kobayashi Ken-Ichiro, Gianandrea Gavazzeni, Kocsis Zoltán, Antal Mátyás, Kovács János, Kovács László. A művek a teljesség igénye nélkül: Mozart (Requiem), Berlioz (Faust elkárhozása), Beethoven (Missa Solemnis), Verdi (Quattro Pezzi Sacri), Mascagni (Parasztbecsület), Fauré (Requiem), Kodály (Székely fonó). Emellett természetesen a Nemzeti Filharmonikusok Próbatermi Vendégségein is rendszeresen közönség elé állhattam szólistaként. Gyakran működtem közre más énekkarok produkcióiban kisegítőként, így a Magyar Rádió Énekkarában (karigazgató: Pad Zoltán), a Budapesti Tomkins Énekegyüttesben (művészeti vezető: Dobra János) és a Szent Efrém Férfikarnál (művészeti vezető: Bubnó Tamás) egyaránt. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az élet egyik legnagyobb ajándéka számomra az, hogy a Nemzeti Énekkar művészeként ilyen tartalmas és élményekben gazdag szakmai éveket tudhatok magam mögött.

______________________________

Gáti Pál

Gáti Pál hivatásos előadóművész zongorista táncdalénekes vagyok, 1977-ben születtem Budapesten.
8 év klasszikus zenei tanulmányaim után 4 évig a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének Stúdiójában könnyűzenét tanultam és itt szereztem meg a legmagasabb minősítésű „A” kategóriát mint zongorista és táncdalénekes.
Már 16 évesen részt vettem a „Tini sztár kerestetik” c. vetélkedőn, ahol – szólóhangszer kategóriában – első helyezést értem el.
Hazai területen különböző szállodákban dolgoztam, 1998-ban meghívást kaptam a Petőfi Rádió „Eszpresszó” c. műsorába, majd a BpTV Sanzonpódium c. műsornak 3 évig állandó zenei kísérője voltam.
20 évesen egy németországi szalonzenekar zongoristája és énekeseként dolgoztam, majd a legfrekventáltabb nyugati szállodákban ill. színpadokon szerepeltem. Több szerződést teljesítettem tengerjáró hajókon, majd 3 évig a világhírű „Bayer” cég rendezvényein léptem fel. Külföldi szerződéseim teljesítése közben különböző németországi TV –ben is volt szerencsém szerepelni.
2005 –ben hazatértem, szeretném mostmár a magyar közönséget szórakoztatni úgy világhírű örökzöld slágerekkel, mint saját szerzeményeimmel, -miután néhány éve zeneszerzéssel is foglalkozom -.
Látható és hallható vagyok a BpTV „Sikerpódium” c. műsorában, melynek állandó meghívott vendége és zenei rendezője vagyok, valamint a „SzuperNet.TV” internetes televízióján: www.szupernet.tv
Többször szerepeltem az ATV és az RTL Club csatornáján is.
Remélem, hogy minden kedves hallgatónak jó szórakozást és kellemes perceket tudok majd szerezni.

Kísér: Mukli István és zenekara

Nagyvenyimi Falunap 2022 • LIGET • 08.05-06.